Riistakamerat ovat suosittuja myös valvontakäytössä

Vaikka riistakamerat ovatkin alun perin riistantarkkailuun tarkoitettuja kameroita, ne ovat erityisen suosittuja valvontakäytössä esimerkiksi mökillä tai omalla kotipihalla.  Riistakamerat ovat pienikokoisia, huomaamattomia ja helposti esimerkiksi puuhun kiinnitettäviä. Niiden asentaminen ja käyttäminen on helppoa, sillä monissa riistakameroissa on suomenkielinen valikko. Riistakameroilla voi kuvata pimeässäkin infrapuna- tai inframustasalaman avulla. Niiden erona on se, että infrapunasalama näkyy ihmissilmälle, toisinkuin inframustasalama. Mikäli riistakamera on tarkoitettu valvontakäyttöön, kannattaa valita malli jossa on inframustasalama.

Riistakameroissa on mallista riippuen erilaisia ominaisuuksia kuten säänkestävä rakenne, ajastin, inframustasalama ja liiketunnistin. Tehokkaat akut mahdollistavat pitkätkin kuvausajat. Riistakamerat sopivat hyvin Suomen talvisiinkin olosuhteisiin, sillä niiden toimintalämpötila on -20 °C ja +60 °C välillä.

Liiketunnistimen avulla riistakamera tallentaa kuvat ja videot havaitessaan liikettä. Hyvän kuvanlaadun ansiosta kuvista ja videoista tunnistaa eläimien lisäksi ei-toivotut vieraat. Kuvat ja videot lähtevät kameran mallista riippuen omistajan sähköpostiin tai matkapuhelimeen. Monet kameroista ovat etäohjattavia ja ajastettavia, mikä tekee tarkkailusta tehokkaampaa. Kuvausajan voi säätää esimerkiksi yöksi päälle ajastimen avulla.
Erilaisia riistakameroita monipuolisin ominaisuuksin ja oheistarvikkein löytyy Eränetin riistakameravalikoimasta. Suosituimpia kameroita ovat Uovision ja Scout Guard.