Onnistuneen piharakentamisen ainekset löytyvät Rudukselta

Laadukkaasti suunniteltu ja rakennettu piha on viihtyisä ja käytännöllinen osa toimivaa kotia. Kaunis piha nostaa myös kiinteistön arvoa.

Pihanrakennussuunnitelma kannattaa tehdä huolellisesti, jotta piha säilyisi toimivana ja viihtyisänä vuodesta toiseen. Pihaa suunnitellessa tulisi ottaa huomioon muun muassa tontin koko ja muoto, kulkuväylät, oleskelu- ja leikkialueet sekä pihan helppohoitoisuus. Myös lumityöt on tärkeää ottaa huomioon jo pihaa suunniteltaessa. Suunnitteluvaiheessa kannattaa turvautua alan ammattilaiseen, etenkin jos piha-alue on haastava. Pihan voi kuitenkin suunnitella ja rakentaa myös itse. Itse pihan rakentavan kannattaa välttää vaikeita materiaaleja ja kasveja. Etenkin kivialueiden ja pihapolkujen rakentaminen vaatii tarkkaa pohjaustyötä, jotta lopputuloksesta tulee tasainen ja kestävä. Esimerkiksi routiva maa-aines on poistettava ja korvattava routimattomalla maa-aineksella kuten vaikkapa soralla. Ihanteellinen pohjamaa pihakivetysten asentamiselle on vettä hyvin läpäisevä ja routimaton hiekkapitoinen maa. Ruduksen pihakivikoulusta löytyy kaikki tarvittavat ohjeet pihakivien ja pihalaattojen asentamiseen ja hoitoon.

Pihakivet ja pihalaatat tuovat tyylikkyyttä ja ryhtiä pihamaisemaan. Kovaakin kulutusta kestävänä ne toimivat erinomaisesti kulkureiteillä ja oleskelualueilla. Lisäksi niillä on helppo rajata nurmialueet ja istutukset. Pihakiveykset vähentävät sisälle kulkeutuvan hiekan määrää ja ne on helppo pitää siistinä ympäri vuoden. Ruduksen betoni- ja kivituotteet sopivat esimerkiksi portaisiin, terassille, pihapoluille ja muureihin. Kauniit ja kestävät portaat voidaan rakentaa pihakivistä, pihalaatoista ja betoniporraskivistä. Sadevesien johtamiseen sopivat betoniset vesikourut ja kourulaatat. Kourulaatat sopivat etenkin esimerkiksi autotallin eteen niiden leveytensä ansiosta. Erilaisilla muurikivillä puolestaan on mahdollista rakentaa näyttäviä muureja.