Laadukkaat renkaat ja oikea rengasvalinta ajoturvallisuuden kulmakivenä

Laadukkailla renkailla ja oikealla rengasvalinnalla varmistat turvallisen ajokokemuksen säällä kuin säällä. Rengasvalinnasta puhuttaessa keskitytään yleensä talvirenkaiden valintaan, mutta myös kesärenkaiden oikea valinta on tärkeää. Kesärenkaiden tärkeimmät ominaisuudet ovat vesiliirron ehkäiseminen ja hyvä pito tiehen. Kesärenkaita valittaessa kannattaakin siis tutustua renkaiden vesiliirto- ja käsittelyominaisuuksiin ja renkaan nopeusluokkaan. Erilaiset tahot, muun muassa autolehdet, tekevät rengastestejä, joista on usein apua renkaiden valinnassa ja niitä kannattaa hyödyntää.

Talvirenkaita valittaessa pohditaan usein kysymystä: valitako nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmilla renkailla on hyvät ja huonot puolensa ja käyttötilanteensa. Nastarenkaita pidetään turvallisempana valintana, etenkin kokemattomille kuskeille, sillä ne pitävät hyvin liukkailla ja lumisilla teillä, jotka ovat Suomen talviolosuhteissa yleisiä. Kitkarenkaille on suoritettava noin 500 kilometrin mittainen sisäänajo, jonka aikana on vältettävä voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia, sekä kaarreajoa. Sisäänajon aikana nastat asettuvat renkaisiin kunnolla.

Kitkarenkaat taas sopivat hyvin etenkin kokeneimmille kuskeille vakaisiin olosuhteisiin kaupunkiajoon, suolatuille ja sulille teille. Ajomukavuudesta puhuttaessa kitkarenkaat vievät voiton, sillä ne ovat ajossa huomattavasti hiljaisemmat. Myös talvirenkaita valittaessa on hyvä pitää silmällä rengastestejä.

Jotta renkaat säilyisivät hyvinä, on niiden oikeanlainen huolto ja säilytys tärkeää. Rengaspaineet tulee tarkistaa säännöllisesti. Epätasaiset rengaspaineet aiheuttavat renkaiden kulumista ja lisäävät polttoaineen kulutusta. Renkaita on hyvä säilyttää viileässä ja suojassa auringonvalolta. Varmista myös etteivät renkaat joudu kosketukseen bensiinin, öljyn, rasvan tai liuotteiden kanssa. Jos renkaiden kunnosta ei ole varmuutta kannattaa aina kääntyä asiantuntijan puoleen.

Laadukkaita testeissä menestyneitä kesä-ja talvirenkaita löydät muun muassa Rengasmarket-liikkeistä.