Digitan antenniverkon digisiirtymä vaikuttaa kymmeniin tuhansiin taloyhtiöihin

Digitan antenniverkon digisiirtymä vaikuttaa kymmeniin tuhansiin taloyhtiöihin

Digitan antenniverkko siirtää kuluvan ja seuraavan vuoden aikana kaikki yli 700 MHZ taajuudet TV-kanavilta nettipalvelun käyttöön. Tämä käytännössä tarkoittaa kaikille Suomessa toimiville Digitan antenniverkon taloyhtiöille muutostoimenpiteitä taloyhtiön antenneihin ja antennivahvistimiin. Digitan verkossa toimii noin 50 000 taloyhtiötä. Muutosta pidetään yhtä laajana, ellei jopa laajempana kuin analogisten kanavoiden lopettamista ja digikanaviin siirtymistä vuosituhannen alussa.

Muutostöiden laajuus ja tarpeellisuus riippuu hieman paikkakunnasta. Kaikilla paikkakunnilla eivät digisiirtymän vaikutukset ole niin merkittäviä kuin toisilla, esimerkiksi Turun Digitan lähettimen alueella on noin 1500 taloyhtiötä, joista käytännössä kaikkiin joudutaan uusimaan koko päävahvistinkeskus, kun taas pääkaupunkiseudulla muuttuu vain muutama kanava, mutta kuitenkin pieniä  muutos-ja korjaustoimenpiteitä joudutaan tekemään kaikille. Kustannuksia taloyhtiölle näistä muutoksista tulee keskimäärin noin 800–1000€/taloyhtiö.  Yksityisille kuluttajille ei digisiirtymästä kerry kustannuksia eikä siirtymä vaadi kuluttajalta toimenpiteitä, lukuun ottamatta tv-kanavien uudelleen hakua television asetuksista.

Digisiirtymän 700 MHZ muutostoimenpiteet taloyhtiöissä aiheuttavat antenniurakoitsijoille merkittäviä asennusruuhkia. Digitan uudet ja vanhat tv-kanavat lähetetään rinnakkain vain n. kuukauden ajan. Taloyhtiöiden on hyvä tilata ja teettää muutos-ja korjaustyöt jo nyt  heti, jolloin vältetään tilanne että taloyhtiöiden  asukkailta katkeaa tv-kuvat pitkien asennusaikojan vuoksi.

Käytännössä asennusliike tekee  paljon asennusaikaa vievät laiteasennukset taloyhtiöön jo ennakkoon. Digitan lähettimen  tv-kanavien loppuessa , käy asentaja kuukauden siirtymäajan puittessa nopeasti  virittämässä ne paikalleen jo asennettuihin laitteisiin.

Muutostöiden yhteydessä lisätään yleensä  myös taloyhtiöön HD-teräväpiirtovalmius, jolloin asukkaat pääsevät välittömästi seuraamaan myös teräväpiirtokanavia. Teräväpiirto HD-kanavia  on seurattavissa  antenniverkossa tällä hetkellä jo 14 kpl

Digisiirtymän muutoksen aikataulu varmistuu näillä näkymin 2015 eduskuntavaalien jälkeen, jolloin Digita julkistaa asian.